یک استارتاپ نوپا به نام FinalSpark با ترکیب الکترونیک و سلولهای پرورش یافته در آزمایشگاه یک کامپیتور زیستی ساخته که ادعا میشود از نظر مصرف انرژی ۱ میلیون بار بهینهتر از پردازندههای معمولی عمل میکند. اکنون خبر میرسد که با پرداخت مبلغ ناچیز ۵۰۰ دلار در ماه از راه دور به این پردازنده دسترسی داشته باشید.
شرکت FinalSpark محصول جدیدش را یک پلتفرم عصبی یا Neuroplatform میداند. این کامپیوتر از معماری جدیدی استفاده میکند که با ترکیب سختافزار، نرمافزار و زیست شناسی به وجود آمده است. در این رایانه ۴ آرایه از الکترود به کار رفته که به بافت زیستی ساخته شده از سلولهای آزمایشگاهی مغز انسان متصل است. همچنین نرمافزار مخصوص تعامل با این رایانه نیز توسط FinalSpark توسعه یافته که به محققان اجازه میدهد این رایانه زیستی را برنامهریزی کنند و خروجیهای آن را در تحقیقاتشان به کار بگیرند.
طی ماههای اخیر اطلاعات بیشتری از پلتفرم زیستی FinalSpark منتشر شده که چگونگی پرورش بافتهای زیستی و نحوه اطمینان از این موضوع که نورونهای موجود در این بافت به خوبی رشد میکنند را نشان میدهد. فاینال اسپارک ادعا میکند که هر یک کامپیوترهای زیستی این شرکت از 10،000 نورون زنده انسانی تشکیل شده است.
امکان انجام تحقیقات از راه دور با پلترفم زیستی FinalSpark
اکنون این رایانه زیستی برای انجام تحقیقات زیستی در اختیار عموم قرار گرفته و با پرداخت 500 دلار در ماه میتوانید به صورت 24 ساعته و از راه دور به آن دسترسی داشته باشید. اینفوگرافی کنتشر شده از سوی FinalSpark نشان میدهد که پژوهشگران میتوانند به بافت زیستی مشابه سلولهای پیشانی مغز دسترسی داشته باشند و علاوهبر آن به سایر امکانات توسعه داده شده برای تسهیل کار با این رایانه زیستی نیز دسترسی خواهند داشت:
- دسترسی به محیط یکپارچه برای تحقیقات زیست رایانش.
- تحریک همزمان نورونها و دریافت پاسخ
- برنامهنویسی بر پایه زبان پایتون
- دفترچه یادداشت دیجیتال برای مستندسازی و پژوهش
- امکان ذخیره و پشتیبانگیری از اطلاعات
فاینال اسپارک اداعا میکند که نخستین پلتفرم زیستی است که امکان دسترسی از راه دور را به کربران، که در حال حاضر فقط شامل محققان این حوزه میشود، رافراهم میکند. بافتهای زیستی این استارتاپ توان یادگیری و پردازش اطلاعات با راندمان بسیار بالا را دارند.
این شرکت امیدوار است با فراگیری کامپوترهای زیستی به جای رایانههای مبتنی بر ترانزیستور، انرژی مورد نیاز هوش مصنوعی که هر روز خبرهای نگران کنندهای در رابطه با آن به گوش میرسد، به شکل قابل توجهی کاهش یابد. کاهش میلاردها وات انرژی مورد نیاز برای آموزش مدلهای زبانی LLM میتواند برای محیط زیست نیز مفید باشد.
در همین رابطه بخوانید:
– اولین پردازنده زیستی جهان با ارگانوئیدهای مغز انسان ساخته شد!
– عجیب اما واقعی؛ تست پردازندهای که از سلولهای مغز انسان تشکیل شده است
در حال حاضر ۵ موسسه بزرگ و ۹ کاربر در حال همکاری با FinalSpark هستند و با فراهم شدن امکان دسترسی به این پلترفم زیستی برای سایر پژوهشگران، باید منتظر نتایج جالب تحقیقات در این زمینه باشیم.
source