گروهی از محققان ایتالیایی موفق به ساخت ترانزیستور از مواد خوراکی موجود در خمیردندان شدهاند. این ابداع میتواند گامی مهم در ساخت دستگاههای الکترونیکی زیستی با کاربردهای سلامتی و پزشکی باشد. در ادامه این خبر با شهر سختافزار همراه باشید.
به گزارش Cosmos Magazine، یک تیم تحقیقاتی از مؤسسه فناوری ایتالیا (Istituto Italiano di Tecnologia) در میلان موفق به ساخت یک ترانزیستور قابل خوردن با استفاده از مادهای که در خمیر دندانها به کار میرود، شده است. این نوآوری جدید که توسط محققان ایتالیایی و صرب به دست آمده، میتواند در زمینه دستگاههای الکترونیکی قابل خوردن برای نظارت و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد.
این ترانزیستور از مادهای به نام فتالوسیانین مس (CuPc) ساخته شده است که به عنوان عامل سفیدکننده در فرمولاسیون خمیردندانها استفاده میشود. گرچه فتالوسیانین مس در حال حاضر برای استفاده در مواد غذایی تایید نشده، اما آزمایشهای بالینی نشان میدهد که این ماده برای خوردن ایمن است و تاکنون عوارض منفی برای خوردن آن ثبت نشده است.
محققان با بررسی میزان فتالوسیانین مس که افراد در هر بار مسواک زدن مصرف میکنند، به این نتیجه رسیدهاند که در هر بار مسواک زدن، تقریبا 1 میلیگرم از این ماده وارد بدن میشود. «اِلنا فِلتری»، نویسنده اصلی این مقاله، در این باره میگوید:
با همین میزان فتالوسیانین مس که روزانه مصرف میکنیم، میتوان حدود ۱۰ هزار ترانزیستور قابل خوردن تولید کرد.
فتالوسیانین مس به دلیل داشتن خواص نیمههادی، میتواند به عنوان یک ماده مناسب برای ساخت ترانزیستورها استفاده شود. این تیم تحقیقاتی، این ماده را در یک مدار قابل خوردن که پیش از این ساخته شده بود، آزمایش کرد. این مدار از ترکیباتی مانند اتیل سلولز (مشتقی از سلولز)، ذرات طلا، و کیتوزان (یک ماده ژلکننده استخراج شده از پوسته سختپوستان) ساخته شده بود.
مدار مورد نظر توسط چاپگر جوهرافشان ساخته شده که به وسیله آن لایههای مواد مختلف بر روی هم قرار گرفتهاند. مدار ساخته شده در این پروژه توانست به طور پایدار در ولتاژ کم، کمتر از 1 ولت، به مدت بیش از یک سال کار کند. این دستاورد نشاندهنده امکان استفاده بلندمدت از چنین فناوریهایی در زمینههای پزشکی و الکترونیکهای قابل خوردن است.
در همین رابطه بخوانید:
– اختراع اولین باتری قابل شارژ کاملاً خوراکی با الهام گرفتن از غذاهای ژاپنی
– تراشه جدید دانشمندان چینی با الهام از سیستم بینایی انسان
این تیم که قبلاً یک باتری خوراکی را نیز با استفاده از همین تکنیکها ساخته بود، اکنون در حال بررسی خواص الکترونیکی سایر مواد غذایی است تا در آینده از آنها برای توسعه ابزارهای پیشرفته پزشکی و درمانی بهرهبرداری کند.
یافتههای حاصل از این تحقیق در مجله Advanced Science منتشر شده است.
source