16 آبان 1403 ساعت 20:38

دانشمندان ژاپنی توانستند نخستین ماهواره چوبی جهان را با موفقیت به مدار زمین بفرستند. هدف آن‌ها از ارسال این ماهواره به فضا چیست؟

دانشمندان و مهندسین ژاپنی در اقدامی جذاب و ارزشمند موفق شدند نخستین ماهواره چوبی جهان را روانه مدار زمین کنند. این ماهواره که LignoSat cubesat نام دارد از طریق یک ماهواره‌بر فالکون 9 اسپیس ایکس و از مرکز فضایی کندی ناسا در فلوریدا به مدار زمین فرستاده شد و با موفقیت به ایستگاه فضایی بین‌المللی رسید. این ماهواره قرار است پس از ارسال از ایستگاه فضایی بین‌المللی حدود شش ماه در مدار زمین باقی بماند.

نخستین ماهواره چوبی جهان؛ جدیدترین دستاورد دانشمندان چینی

ماهواره چوبی LignoSat محصول تلاش دانشمندان دانشگاه کیوتو ژاپن و شرکت مصنوعات چوبی سومیتومو بوده و ظاهری مکعبی شکل با ابعاد حدودا 10 سانتیمتر از هر سمت دارد. این ماهواره از جنس هونوکی، تنه درختی مخصوص اقلیم ژاپن است و ساخت و سرهم‌بندی آن با استفاده از طراحی هندسی باستانی ژاپنی صورت گرفته که فاقد هرگونه پیچ یا چسب است.

سازه ژاپنی Satellite

هدف اصلی طراحی، ساخت و ارسال این ماهواره به فضا سنجش اثربخشی استفاده از چوب در سازه‌های فضایی به‌منظور کاهش زباله‌های فضایی و حفاظت از آن است.‌ دقت کنید که زمانی که ماموریت یک ماهواره در مدار کره زمین یا سایر مدارها به پایان می‌رسد، اپراتورهای آن به‌طور معمول با عبور دادن ماهواره از اتمسفر زمین سعی در سوزاندن آن می‌کنند. با این وجود برخی از سازه‌های مقاوم فلزی به کار رفته در ماهواره‌ها از این طریق تجزیه نشده و به سطح کره زمین باز می‌گردند یا به‌صورت سرگردان در فضا باقی می‌مانند. از طرف دیگر مساله تولید ذرات اکسید آلومینیوم توسط اجزای فلزی ماهواره‌ها حین ذوب شدن در برخورد با جو زمین نیز مساله دیگری است که نگرانی‌هایی را در خصوص ماموریت‌های فضایی در پی داشته است.

علاوه بر این، حسگرهای متعدد به کار رفته در داخل این ماهواره نیز داده‌های دریافتی خود را به‌طور دائمی به زمین ارسال می‌کنند تا مقاومت سازه‌های چوبی در برابر شرایط سخت حاکم بر فضا مثل تغییرات شدید حرارتی را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهند. اگر گمان می‌کنید چوب سازه مناسبی برای استفاده در بدنه ماهواره‌ها نیست باید در نظر داشته باشید که اتفاقا دوام و پایداری یک سازه در فضا را می‌توان در برخی شرایط بالاتر از سطح زمین توصیف کرد! دلیل این مساله آن است که در فضا خبری از آب و اکسیژن نیست. بنابراین احتمال فرسایش، زنگ زدن و حتی آتش گرفتن در آن بسیار پایین است.

نخستین ماهواره چوبی

دانشمندان دانشگاه کیوتو ماهواره LignoSat را به‌عنوان یک نقطه شروع در برنامه پژوهشی فضایی 50 ساله خود شمرده‌اند و قصد دارند در صورت موفقیت‌آمیز بودن این پروژه، سازه‌های چوبی بیشتری ساخته و در مدار زمین قرار دهند. این دانشمندان هدف نهایی خود را کاشت درخت و بنا کردن سایر سازه‌های چوبی روی ماه و حتی مریخ برشمرده‌اند.

در گجت نیوز بخوانید: پرتاب موفق ماهواره های ایرانی کوثر و هدهد با موشک سایوز ماهواره بوئینگ در فضا هزار تکه شد؛ پای فرازمینی‌ها وسط است؟ ۱۲ مورد از مهم ترین پرتاب های ماهواره در تاریخ بشر ماجرای ماهواره پنهان شوالیه سیاه چیست؛ فرستاده‌ای از موجودات فضایی یا توهمی عجیب؟

source

توسط siahnet.ir