اگر اخبار پیرامون مسائل دولت آمریکا با نرم افزار تیک تاک به عنوان یک تهدید امنیت ملی را دنبال کرده باشید احتمالاً به خوبی میدانید که رأی نهایی دادگاههای این کشور در نهایت به خروج تیک تاک از آمریکا یا فروش آن به شرکت یا نهاد آمریکایی مشروط شده است. در جدیدترین خبر پیرامون این چالش، ظاهراً دولت چین هیچ شخصی را بهتر از ایلان ماسک برای تصدی مدیریت این شبکه پیدا نکرده و میخواهد محبوبترین شبکه اجتماعی بین نوجوانان و جوانان آمریکایی را به او بفروشد. این اتفاق ماسک را به امپراطور بلامنازع شبکههای اجتماعی، حداقل در آمریکا تبدیل میکند.
بده بستان سیاسی؛ اعطای مدیریت تیکتاک به ایلان ماسک
بنابر گزارشی که بلومبرگ در این زمینه مطرح کرده، ظاهراً دولت چین در حال بررسی طرحی است که بر اساس آن، ایلان ماسک مالکیت اپلیکیشن تیکتاک در آمریکا را بر عهده بگیرد تا از ممنوعیت احتمالی این برنامه در خاک این کشور، جلوگیری شود.
این طرح اضطراری یکی از چندین گزینهای است که چین در حال بررسی آن است، زیرا دیوان عالی ایالات متحده باید تصمیم بگیرد که آیا قانونی که شرکت چینی بایتدنس (ByteDance) را ملزم به واگذاری کسبوکار آمریکایی تیکتاک تا تاریخ 19 ژانویه (یکشنبه، ۳۰ دی ۱۴۰۳) میکند، تأیید کند یا خیر. طبق این گزارش و به نقل از منابع ناشناس، در صورت عبور از این ضربالاجل، ارائهدهندگان خدمات اینترنتی ثالث در ایالات متحده به دلیل حمایت از فعالیت تیکتاک در کشور مشمول جریمه خواهند شد.
بر اساس این طرح، ماسک مدیریت همزمان شبکه اجتماعی ایکس (X) که مالکیت آن را در اختیار دارد، و عملیات آمریکایی تیکتاک را بر عهده خواهد گرفت. بلومبرگ در گزارش خود به این نکته نیز اشاره کرده که با این حال، مقامات دولت چین هنوز تصمیم نهایی برای اجرای این طرح نگرفتهاند و این برنامه همچنان در مراحل اولیه قرار دارد و مشخص نیست که آیا شرکت بایتدنس از برنامههای دولت چین یا مشارکت احتمالی ماسک و تیکتاک در این مذاکرات اطلاعی دارد یا خیر.
این نظریه مطرح است که پشت پرده این تصمیم توافق سیاسی تجاری است که دونالد ترامپ و ایلان ماسک با مسئولان چینی داشتهاند تا هر دو جبهه به نحوی حفظ شود.
هیچ کس هیچ چیزی را تأیید نمیکند!
گزارش بلومبرگ اضافه میکند که مقامات ارشد چینی در حال بحث درباره طرحهای اضطراری مرتبط با آینده تیکتاک در ایالات متحده به عنوان بخشی از مذاکرات گستردهتر برای همکاری با رئیسجمهور منتخب، دونالد ترامپ، هستند.
البته ظاهراً شبکه CNBC با ارسال ایمیلی به سخنگوی تیکتاک صحت و سقم این تصمیم را جویا شده و پاسخ این سخنگو آن بوده که «ما نمیتوانیم به چیزی که صرفاً تخیل است واکنش نشان دهیم.»
همچنین CNBC نیز پیرامون این موضوع، پیگیریهایی با مسئولین شبکه اجتماعی ایکس انجام داده ولی در آن جبهه نیز موفق به دریافت اطلاعات بیشتری نشده است.
تغییر موضع دولت آمریکا با روی کار آمدن ترامپ
هفته گذشته، دیوان عالی ایالات متحده بحثهای شفاهی درباره قانونی که میتواند استفاده از تیکتاک در خاک آمریکا را ممنوع کند برگزار کرده است. این قانون اردیبهشت ماه 1403 توسط جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، امضا و ابلاغ گردیده است. در حالی که دولت آمریکا ادعا میکند مالکیت تیکتاک توسط بایتدنس یک تهدید برای امنیت ملی محسوب میشود، تیم حقوقی تیکتاک استدلال میکند که این قانون حقوق آزادی بیان میلیونها کاربر آمریکایی را نقض میکند.
با توجه به اینکه ظاهراً گرایش دیوان عالی ایالات متحده در این پرونده به وضوح به سمت دولت آمریکاست، تیکتاک ممکن است در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ که از 5 روز دیگر آغاز میشود، درخواست دعوی جدیدی مطرح کرده و از دونالد ترامپ در این زمینه یاری بطلبد.
در نظر داشته باشید، علیرغم اینکه دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود از ممنوعیت تیکتاک حمایت کرده بود، اخیراً موضع خود را در این زمینه تغییر داده است. اواخر ماه گذشته، او از دیوان عالی خواست مداخله کند و اجرای ممنوعیت بایدن را به تعویق بیندازد تا او فرصت پیدا کند یک «راهحل سیاسی» برای این موضوع پیدا کند.
پول به جای سیاست همه چیز را حل میکند؟!
تغییر لحن ترامپ نسبت به تیکتاک پس از دیدار او در ماه فوریه با جف یاس، میلیاردر و حامی مالی برجسته جمهوریخواهان، شکل گرفت. یاس، که یکی از سرمایهگذاران بزرگ در بایتدنس و مالک بخشی از شرکت مادر Truth Social (پلتفرم اجتماعی ترامپ) است، در این تغییر موضع نقش داشته است.
به هر حال اعطای تیکتاک به ماسک به عنوان مالک فعلی ایکس میتواند او را در ردیف رقابت مستقیم با متا قرار داده و قدرت بسیار بیشتری در حوزه مدیریت شبکههای اجتماعی به ثروتمندترین مرد دنیا بدهد و حتی بعید نیست در سیاستهای این شبکه برای کشورهای دیگر نیز تغییراتی ایجاد گردد.
source