بحث جدیدی در حوزه تراشه مطرح شده که مربوط به ساخت تراشههای مخصوص پردازش عملیات هوش مصنوعی است. علیرغم اینکه این روزها کارتهای گرافیک برای این منظور استفاده میشوند و تقریباً همه آنها در تایوان، کره جنوبی و چین تولید میشوند، دولت ترامپ معتقد است که پیشرفتهترین تراشههای هوش مصنوعی و سیستمهای مرتبط با آن باید در خاک آمریکا طراح، تولید و عرضه شوند (و احتمالاً)، نه هیچ کشور دیگری!
جِیدی ونس (JD Vance)، معاون رئیسجمهور آمریکا، در آخرین روز از اجلاس Paris AI Action Summit طی سخنرانی کلیدی، راهبرد دولت ترامپ در حوزه هوش مصنوعی را تشریح کرد. ونس با تأکید بر فرصتهای پیش روی توسعه فناوری هوش مصنوعی اعلام کرد که کاخ سفید از طریق سیاستهای خود، همچنان از این صنعت حمایت خواهد کرد.
ونس به این نکته اشاره کرده که پیشرفتهترین سیستمهای هوش مصنوعی در ایالات متحده، با تراشههایی که در آمریکا طراحی و تولید شدهاند، ساخته میشوند. وی افزود:
ایالات متحده آمریکا رهبر بلامنازع هوش مصنوعی است و دولت ما قصد دارد این برتری را حفظ کند. آمریکا تمام اجزای ضروری این فناوری را در اختیار دارد؛ از جمله طراحی پیشرفته نیمههادیها، الگوریتمهای پیشرو و البته، کاربردهای تحولآفرین. از آنجایی که قدرت پردازشی این اکوسیستم برای پیشرفت هوش مصنوعی حیاتی است، دولت ترامپ اطمینان خواهد داد که قدرتمندترین سیستمهای هوش مصنوعی در خاک آمریکا و با تراشههای طراحی و ساختهشده در این کشور تولید شوند.
حمایت از صنعت نیمههادی و تقویت موقعیت آمریکا در هوش مصنوعی
این خبر برای صنعت تراشهسازی و نیمههادیها در خاک آمریکا بسیار امیدبخش ولی برای خارجیها بسیار رعب آور است. باید به این نکته نیز اشاره کنیم که دونالد ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی خود، نسبت به قانون CHIPS و Science Act که در دولتهای قبلی مانند زمان زمامداری جو بایدن مطرح و به مرحله اجرایی رسیده بودند، ابراز تردید کرده بود.
بنابر گزارش Toms Hardware، در حال حاضر، لایحهای در کنگره آمریکا در حال بررسی است که به طراحان و تولیدکنندگان تراشه مشوقهای مالیاتی ارائه میکند و میتواند نوآوری در حوزه نیمههادیها را در داخل کشور افزایش دهد.
ونس همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود تأکید کرد که واشنگتن در حال تدوین یک استراتژی ملی برای توسعه هوش مصنوعی است؛ استراتژیای که مقررات بیشازحد سختگیرانه را حذف کرده، اما همچنان منافع عمومی را حفظ خواهد کرد.
انتقاد از مقررات اتحادیه اروپا و تأکید بر نیاز انرژی برای هوش مصنوعی
در بخش دیگری از سخنرانی، ونس سایر کشورها را به همکاری با آمریکا دعوت کرد و همچنین از آنها خواست که این سیاستها را در کشورهای خود نیز اجرا کنند. با این حال، او از مقررات اتحادیه اروپا، بهویژه قانون خدمات دیجیتال (Digital Services Act) و مقررات حفاظت از دادههای عمومی (GDPR) انتقاد کرد و آنها را قوانینی سختگیرانه و محدودکننده خواند.
ونس اینگونه توضیح داده که این مقررات، هزینههای قانونی زیادی را به کسبوکارهای کوچک تحمیل کرده و آزادی بیان را محدود میکنند، زیرا بهزعم او، این قوانین از دسترسی یک شهروند به نظراتی که دولت آنها را «اطلاعات نادرست» میداند، جلوگیری میکنند.
ونس در بخش دیگری از سخنرانی خود به نیاز شدید هوش مصنوعی به منابع انرژی پایدار اشاره کرده و میگوید:
برای پیشرفت در هوش مصنوعی، علاوه بر نیمههادیهای پیشرفته، به منابع انرژی پایدار و قابلاتکا نیاز داریم. اما برخی کشورها با کاهش ظرفیت تولید صنعتی و حذف منابع انرژی پایدار از شبکههای برق خود، در حال تضعیف این پیشرفت هستند.
هشدار درباره وابستگی به فناوریهای ارزانقیمت
در پایان سخنرانی، ونس درباره همکاری با رژیمهای اقتدارگرا هشدار داد و گفت:
هرچند ممکن است این کشورها فناوریهای ارزانقیمت ارائه دهند، اما همکاری بلندمدت با آنها به ضرر کشورها تمام خواهد شد.
وی در این بخش بهصورت مستقیم از چین نام نبرد، اما بهروشنی به تجهیزات 5G و دوربینهای مدار بسته ارزانقیمت چینی اشاره کرد که تا سال 2019 بهطور گسترده در آمریکا و متحدانش استفاده میشد، اما سپس ممنوع و از بازار خارج شد. وی تأکید کرد:
برخی از ما در اینجا، از تجربه آموختهایم که همکاری با این کشورها، یعنی زنجیر کردن سرنوشت ملت خود به یک قدرت استبدادی که بهدنبال نفوذ، تثبیت موقعیت و تسلط بر زیرساخت اطلاعاتی شما است. اگر معاملهای بیش از حد خوب به نظر برسد، به این جمله قدیمی که در سیلیکونولی یاد گرفتهایم فکر کنید: اگر برای یک محصول هزینه نمیکنید، پس خودتان آن محصول هستید.
با توجه به این صحبتها احتمالاً اقدامات متقابلی توسط کشورهایی مانند چین نیز صورت خواهد گرفت و با توجه به برنامههای انتقال بخشی از خط تولید شرکتهای پیشرفته مانند TSMC به داخل خاک آمریکا، میتوانیم در میان مدت، برتری واضحی در تولید و استفاده از تراشههای ویژه هوش مصنوعی را با غرب بدانیم؛ مگر اینکه چینیها مانند کاری که با DeepSeek کردند، نبوغ را بر سرمایه، فائق آورند.
نظر شما در مورد این حوزه و آینده برتری در صنعت هوش مصنوعی چیست؟
source