بیل گیتس هشدار داد آینده بشر با چهار تهدید بزرگ روبهرو است؛ تهدیدهایی که میتوانند تمدن انسانی را متحول کنند یا حتی آن را از بین ببرند. از جنگ هستهای و تغییرات اقلیمی گرفته تا هوش مصنوعی کنترلنشده و بیوتروریسم، این چالشها میتوانند جهان را به نقطهای برسانند که دیگر بازگشتی نداشته باشد. اما آیا این تهدیدات به همان اندازه که گیتس هشدار میدهد، جدی هستند؟
بنیانگذار مایکروسافت در گفتوگویی با پاتریک کالینسون توضیح داد که در دوران جوانی، تنها چیزی که او را بهشدت نگران میکرد، احتمال وقوع جنگ هستهای بود. اما اکنون، جوانان علاوه بر این تهدید دیرینه، با چالشهای دیگری نیز مواجهاند: تغییرات اقلیمی، بیوتروریسم یا یک پاندمی دیگر و البته، حفظ کنترل بر هوش مصنوعی پیشرفته.
نظر بیل گیتس درباره هوش مصنوعی و آینده دنیا
هشدار درباره پیشرفت سریع هوش مصنوعی پیش از این هم مطرح شده بود؛ نگرانی از اینکه این فناوری از انسانها هوشمندتر شود و شاید روزی به این نتیجه برسد که جهان بدون حضور ما جای بهتری خواهد بود.
در همین راستا، نظرسنجی در سال 2023 نشان داد که دوسوم آمریکاییها معتقدند هوش مصنوعی میتواند تهدیدی برای تمدن بشری باشد. همچنین، جفری هینتون، یکی از پیشگامان هوش مصنوعی، پیشبینی کرده که در بازهای بین پنج تا بیست سال آینده، ممکن است هوش مصنوعی به نقطهای برسد که بقای بشر را تهدید کند. او در سال 2023 به همین دلیل از گوگل استعفا داد و اعلام کرد که این فناوری سریعتر از حد انتظار در حال پیشرفت است و ممکن است کنترل آن از دست بشر خارج شود.
با این حال، گیتس رویکردی منفی نسبت به هوش مصنوعی ندارد. او باور دارد که این فناوری میتواند در جهت مثبت نیز به کار گرفته شود، از جمله برای رفع کمبودهای مهارتی در برخی حوزهها.
بیل گیتس درباره فرصتهای هوش مصنوعی گفت:
«ما به اندازه کافی متخصص پزشکی، معلمانی که بتوانند آموزشهای سطح بالا ارائه دهند یا حتی مربیانی برای تدریس ریاضیات در مناطق کم برخوردار نداریم. ما با کمبود هوش مواجهایم و سیستم بازار را برای تخصیص آن به کار میبریم. اما هوش مصنوعی، در گذر زمان هوش را عملاً رایگان خواهد کرد.»
گیتس در عین حال تأکید دارد که در صورت مدیریت صحیح این تهدیدات، آینده روشنی در انتظار نسل جوان خواهد بود. او معتقد است که بیماریهایی مانند چاقی، آلزایمر، HIV، فلج اطفال، سرخک و مالاریا در آینده مهار یا بهطور کامل ریشهکن خواهند شد. وی معتقد است «امروز، سرعت نوآوری بیش از هر زمان دیگری است».
در همین رابطه بخوانید:
– هوش مصنوعی پیش بین چیست و چطور کار میکند؟
– هوش مصنوعی جامع (AGI) چیست و چرا باید نگران آن باشیم؟
– هوش مصنوعی چیست و چرا آینده بسیاری از علوم خواهد بود؟
در نهایت، گیتس بر این باور است که ترس از تهدیدهای جهانی، نسل جوان را به اقدام برای پیشگیری از وقوع آنها ترغیب خواهد کرد. در همین باره گیتس گفت: آنها احتمال و تأثیر برخی از این تهدیدات را بیش از حد واقعی تصور میکنند، اما همین موضوع باعث میشود که افراد برای جلوگیری از آنها دستبهکار شوند.
source