در حالی که کاخ سفید معافیتهای محدودی برای برخی محصولات مبتنی بر نیمههادیها در نظر گرفته است، تعرفههای گستردهای همچنان بر پردازندههای گرافیکی و تجهیزات حیاتی ساخت تراشه اعمال میشود که تلاشها برای احیای صنعت نیمههادی در خاک آمریکا را با چالشی جدی روبرو کرده است.
ایالات متحده به تازگی تعرفههای گستردهای را برای واردات از تقریباً تمام کشورهای جهان اعلام کرده است. در این بین، اگرچه معافیتهایی برای واردات بعضی از انواع تراشه در نظر گرفته شده بود، بررسی دقیقتر لیست منتشر شده توسط کاخ سفید نشان میدهد که بسیاری از کالاهای مرتبط با تراشه، از جمله محصولاتی که تراشههای زیادی در ساخت آنها به کارگرفته میشود، مشمول این معافیت نیستند.
بر اساس گزارش Wired، اکثر نیمههادیها به صورت بستهبندی شده در قالب محصولاتی مانند GPUها یا سرورهای داده وارد آمریکا میشوند که از تعرفهها معاف نشدهاند. علاوه بر این، تجهیزات تولیدی که شرکتهای آمریکایی برای ساخت تراشه در داخل کشور استفاده میکنند، مانند دستگاههای لیتوگرافی پیشرفته که عمدتا از هلند و ژاپن وارد میشوند نیز مشمول تعرفههای جدید تا 24 درصد هستند.
سیستم تعرفه جدید ایالات متحده
دولت ترامپ برای اعمال تعرفهها از سیستم جدول هماهنگ تعرفه (HTS) استفاده کرده که کالاها را در دستهبندیهایی با نرخهای متفاوت تعرفه قرار میدهد. معافیت اعلام شده تنها گروه کوچکی از کدهای HTS مربوط به نیمههادیها را شامل میشود.
برای مثال، بسیاری از GPUها، از جمله مدلهای مهمی مانند سرورهای هوش مصنوعی DGX انویدیا، تحت کدهایی طبقهبندی میشوند که در لیست معافیتها قرار ندارند. بررسی محصولات انویدیا نشان میدهد که احتمالاً کمتر از یک پنجم کالاهای این شرکت از تعرفههای جدید معاف هستند.
اعمال تعرفههای سنگین بر GPUها و سایر قطعات الکترونیکی میتواند هزینههای شرکتهای تراشهساز و فعالان حوزه هوش مصنوعی در آمریکا را به شدت افزایش دهد. این امر مانعی جدی بر سر راه ساخت مراکز داده بیشتر و توسعه مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی در این کشور خواهد بود. نانسی وی، تحلیلگر گروه Eurasia Group، میگوید افزایش هزینه سختافزار هوش مصنوعی میتواند توسعه زیرساختهای AI در آمریکا را متوقف کند و بر محاسبات ابری و کوانتومی نیز تأثیر بگذارد.
این تعرفهها همچنین قانون CHIPS را که با هدف بازگرداندن تولید تراشه به آمریکا تصویب شده بود، تضعیف میکنند چراکه به افزایش قیمت واردات تجهیزات کلیدی مانند ماشینهای لیتوگرافی و همچنین مواد اولیه ضروری مانند فولاد و آلومینیوم منجر خواهند شد.
نگرانی متحدان و آشفتگی زنجیره تامین
این سیاستها نه تنها شرکتهای آمریکایی، بلکه متحدان کلیدی این کشور را نیز تحت فشار قرار میدهد. تایوان که بیشترین سهم از تولید تراشههای پیشرفت در جهان را دارد، با وجود معافیت برخی تراشهها، همچنان آسیب خواهد دید زیرا بخش عمده صادراتش به آمریکا مشمول تعرفه 32 درصدی میشود.
در همین رابطه بخوانید:
– شوک تعرفههای ترامپ به بازار گوشیهای هوشمند؛ آیا قیمت آیفون تا ۴۰ درصد گران میشود؟
– تعرفهها همه چیز را بهم ریخته؛ پیش فروش Nintendo Switch 2 به تعویق افتاد
– افزایش ۲۰ تا ۴۵ درصدی قیمت کامپیوترها؛ تعرفههای ترامپ بازار را شوکه کرد
کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند ویتنام و تایلند نیز با تعرفههای بالا (به ترتیب 46 و 36 درصد) مواجهاند که میتواند سرمایهگذاری شرکتها برای انتقال تولید از چین به این مناطق را کاهش دهد و هدف آمریکا برای تنوعبخشی به زنجیره تامین را مختل کند.
source