چین با فعالسازی اولین راکتور فعال توریم جهان، گامی مهم در مسیر انرژی هستهای ایمن و پاک برداشت. این راکتور با طراحی منحصربهفرد نمک مذاب، بدون توقف سوختگذاری شد و حالا چین در خط مقدم فناوری هستهای آینده قرار دارد.
چین رسماً تنها راکتور فعال توریم با نمک مذاب در جهان را راهاندازی کرد، حرکتی تاریخی در مسیر انرژی پاک هستهای. این دستاورد بزرگ در بیابان گوبی رقم خورد؛ جایی که دانشمندان چینی موفق شدند بدون خاموش کردن راکتور، سوخت آن را دوبارهگذاری کنند.
به گزارش MSN، این واحد آزمایشی 2 مگاواتی از توریم به عنوان سوخت اصلی و از نمک مذاب هم بهعنوان خنککننده و هم ناقل سوخت استفاده میکند. به گفته دکتر شو هونگجی (Xu Hongjie)، رئیس تیم علمی پروژه، این راکتور در ژوئن 2024 به توان کامل رسید و چهار ماه بعد، فرآیند بارگذاری مجدد سوخت را با موفقیت به پایان رساند. او اعلام کرد که این موفقیت به پیشتازی چین در جهان منجر شده واین کشور مصمم است فناوری مورد بحث را بیش از پیش توسعه دهد.
در همین رابطه بخوانید:
– تولید برق از بارش باران ممکن شد! 100000 برابر موثرتر از روشهای سنتی
توریم بهعنوان جایگزینی ایمنتر برای اورانیوم شناخته میشود، زیرا احتمال استفاده تسلیحاتی پایینتری دارد و زبالههای رادیواکتیو با ماندگاری طولانیمدت کمتری تولید میکند. این راکتورها در فشار اتمسفری کار میکنند و بهگونهای طراحی شدهاند که از گرم شدن بیش از حد جلوگیری شود، به همین دلیل یکی از امیدهای انرژی پاک آینده هستند.
توسعه این پروژه بر پایه تحقیقات طبقهبندینشده آمریکا در دهههای گذشته انجام شده که زیرساخت علمی آن را فراهم کرده بود.
چین در ادامه مسیر تنوعبخشی به منابع انرژی، اکنون در حال ساخت یک راکتور توریم 10 مگاواتی است که انتظار میرود تا سال 2030 به مرحله بحرانی برسد. همچنین طرحهایی برای ساخت کشتیهای باری با سوخت توریم در دست بررسی است که میتواند انقلابی در کاهش آلایندگی حملونقل دریایی ایجاد کند.
دکتر شو تأکید کرد این پروژه نهتنها از نظر علمی مهم است، بلکه از نظر نمادین نیز با دستاوردهای تاریخی چین در حوزه انرژی هستهای همزمان شده است.
نظر شما در رابطه با این دستاورد چشمگیر در زمینه انرژی چیست؟
source