بسیاری از اپلیکیشن‌های محبوبی اندرویدی که روزانه برای شبکه‌های اجتماعی، تماشای فیلم یا بازی استفاده می‌کنیم، ناخواسته ما را در معرض جمع‌آوری گسترده داده‌ها قرار می‌دهند. این برنامه‌ها نه تنها اطلاعات را برای استفاده داخلی خود جمع‌آوری می‌کنند، بلکه با هدف کسب سود، آن‌ها را با شرکت‌های ثالث نیز به اشتراک می‌گذارند.

آمار و ارقام ارائه شده در این مطلب برگرفته از گزارش تحقیقاتی شرکت Nsoft است.

candy crush

۱۰- Candy Crush Saga

در نگاه اول، تنها نکته منفی کندی کراش ساگا، اعتیادآور بودن آن به نظر می‌رسد. اما این تمام ماجرا نیست. در حالی که بسیاری از بازی‌ها داده‌های شما را برای تحلیل و شخصی‌سازی جمع می‌کنند، کندی کراش پا را فراتر گذاشته و ۸.۶٪ از داده‌های شخصی شما را با شرکت‌های ثالث به اشتراک می‌گذارد. در مقابل، بازی‌های محبوبی مانند Roblox یا Monopoly GO! هیچ داده‌ای را با طرف‌های خارجی به اشتراک نمی‌گذارند. اگر حفظ حریم خصوصی برایتان جدی است، شاید بهتر باشد به دنبال جایگزینی برای کندی کراش باشید.

duolingo

۹- دولینگو (Duolingo)

پشت رابط کاربری جذاب و بازی‌گونه دولینگو، یک تهدید حریم خصوصی نهفته است که اکثر کاربران از آن بی‌خبرند. این اپلیکیشن که با هدف جذاب‌سازی یادگیری زبان طراحی شده، بخش قابل توجهی از داده‌های شخصی را جمع‌آوری می‌کند. سیاست حفظ حریم خصوصی دولینگو صراحتاً به اشتراک‌گذاری داده‌ها با OpenAI اشاره کرده و حتی به کاربران توصیه می‌کند هیچ اطلاعات شخصی حساسی را هنگام استفاده از برنامه به اشتراک نگذارند.

جای تعجب نیست که Surfshark در سال ۲۰۲۳ دولینگو را «قهرمان بی‌رقیب ردیابی» نامید. از کل داده‌های جمع‌آوری شده، ۲۰٪ آن با شرکت‌های دیگر به اشتراک گذاشته می‌شود.

TikTok

۸- تیک‌تاک (TikTok)

احتمالاً با خطرات جدی تیک‌تاک برای حریم خصوصی و امنیت آشنا هستید. این اپلیکیشن طیف گسترده‌ای از اطلاعات شخصی، از جمله مدل گوشی، سیستم عامل، موقعیت مکانی لحظه‌ای و لیست کامل مخاطبین شما را جمع‌آوری می‌کند.

این البته همه ماجرا نیست؛ تیک‌تاک پیام‌های شما را می‌خواند و محتوایی که در اپلیکیشن ایجاد می‌کنید (حتی پیش‌نویس‌ها، پیام‌های ارسال‌نشده، کپشن‌های تایپ‌شده و ویرایش‌ها) را نیز برای جمع‌آوری داده هدف قرار می‌دهد. تیک‌تاک نزدیک به ۲۳٪ از داده‌های شخصی شما را با شرکت‌های دیگر، شامل تبلیغ‌کنندگان و دلالان داده، به اشتراک می‌گذارد.

SnapChat

۷- اسنپ‌چت (Snapchat)

علی‌رغم رقابت شدید از سوی پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام و تیک‌تاک، اسنپ‌چت با بیش از ۸۵۰ میلیون کاربر فعال ماهانه، همچنان پایگاه کاربری قدرتمندی دارد. اگرچه این برنامه با قابلیت پیام‌های با قابلیت پاک شدن خودکار معروف شد، اما روش‌های جمع‌آوری داده‌اش تفاوت چندانی با تیک‌تاک ندارد. اسنپ‌چت تمام اطلاعاتی که داوطلبانه در پروفایل خود به اشتراک می‌گذارید، به همراه اطلاعات آماری پیام‌ها و اسنپ‌های ارسالی را جمع‌آوری و ذخیره می‌کند.

علاوه بر این، از طریق ویژگی Snap Map، موقعیت مکانی دقیق شما را حتی زمانی که از برنامه استفاده نمی‌کنید، ردیابی می‌کند. طبق گزارش Nsoft، اسنپ‌چت حدود ۱۴.۳٪ از اطلاعات شخصی شما را با شرکت‌های ثالث به اشتراک می‌گذارد.

توئیتر

۶- X یا توئیتر سابق

پلتفرم X در چند سال اخیر و پس از خریداری توسط ایلان ماسک تغییرات زیادی داشته، اما همه آن‌ها در جهت بهبود تجربه کاربری نبوده‌اند. این پلتفرم نه تنها توییت‌ها و پیام‌های دایرکت شما را جمع‌آوری می‌کند، بلکه تعاملات شما با تبلیغات را نیز به دقت زیر نظر دارد؛ هر کلیک، اسکرول و حتی مدت زمان مکث شما روی تبلیغات رصد می‌شود.

نگران‌کننده‌تر اینکه X داده‌های بیومتریک شما را نیز برای اهدافی چون «ایمنی، امنیت و شناسایی» جمع‌آوری می‌کند، بدون اینکه شفاف‌سازی کند این اطلاعات حساس چگونه استفاده یا کجا ذخیره می‌شوند. X نه تنها از داده‌های شما برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی استفاده می‌کند، بلکه طبق گزارش‌ها، ۲۸.۶٪ از داده‌های شخصی کاربرانش را با شرکت‌های ثالث به اشتراک می‌گذارد.

اسپاتیفای

۵- اسپاتیفای (Spotify)

لیست آهنگ‌های محبوبت را به من نشان بده تا بگویم که کیستی! حتی اگر از اسپاتیفای برای آپلود محتوا یا تبادل پیام استفاده نکنید، این اپلیکیشن بسیار بیشتر از آنچه تصور می‌کنید درباره شما می‌داند. اسپاتیفای عادات شنیداری شما را با جزئیات شگفت‌انگیزی ردیابی می‌کند: چه چیزی گوش می‌دهید، چه مدت گوش می‌دهید و حتی در چه ساعتی از روز.

این داده‌ها به اسپاتیفای کمک می‌کند تا حالات روحی، روتین‌ها و الگوهای رفتاری شما را شناسایی کند که منجر به پیشنهادهای موسیقی دقیق و البته ساخت پروفایل کاربری گسترده برای تبلیغات هدفمند می‌شود. اسپاتیفای حتی داده‌های حرکتی و جهت‌یابی از سنسورهای گوشی شما مانند ژیروسکوپ و شتاب‌سنج را جمع‌آوری کرده و حدود ۱۷٪ از داده‌های شخصی شما را با شرکای ثالث به اشتراک می‌گذارد.

شرکت آمازون

۴- آمازون

آمازون با استفاده از تاریخچه خرید، سریال‌هایی که تمااشا می‌کنید، اطلاعات دستگاه و داده‌های موقعیت مکانی یک پروفایل دقیق از شما ایجاد می‌کند تا الگوریتم‌های تبلیغاتی و پیشنهادی خود را تغذیه کند. اپلیکیشن آمازون روی گوشی، می‌تواند به لیست مخاطبین، عکس‌ها، شبکه‌های Wi-Fi که به آنها متصل می‌شوید و حتی جنبه‌هایی از سابقه مالی و اعتباری شما دسترسی پیدا کند.

اپلیکیشن Prime Video نیز مانند سایر پلتفرم‌های استریم، هر تعاملی را ردیابی می‌کند. آمازون که مالک شرکت‌های محبوبی چون Twitch، IMDb، Ring و Audible است، فرصت زیادی برای سرک کشیدن در زندگی دیجیتال شما دارد. آمازون حدود ۵.۷٪ و پرایم ویدیو ۸.۶٪ از داده‌های جمع‌آوری شده کاربران را می‌فروشند.

نسخه اندروید یوتیوب

۳- یوتیوب (Youtube)

یوتیوب شاید یکی از سرگرم‌کننده‌ترین اپلیکیشن‌ها باشد، اما وقتی صحبت از حریم خصوصی به میان می‌آید، یکی از مضنون‌های همیشگی است. به عنوان بخش اصلی اکوسیستم تبلیغاتی گوگل، یوتیوب حجم عظیمی از داده‌های شخصی را برای ارائه تبلیغات بسیار هدفمند جمع‌آوری می‌کند.

این پلتفرم انواع اطلاعات شخصی از جمله موقعیت مکانی، اطلاعات تماس، آدرس فیزیکی، شماره تلفن و تاریخچه جستجوی شما را ذخیره می‌کند. این داده‌ها به گوگل کمک می‌کند تا یک پروفایل دقیق از شما شامل ترجیحات و رفتارهایتان بسازد. جای تعجب نیست که یوتیوب حدود ۳۱.۴٪ از داده‌هایی که جمع‌آوری می‌کند را به شرکت‌های دیگر می‌فروشد.

لینکدین

۲- لینکدین (LinkedIn)

هنگام استفاده از لینکدین برای جستجوی شغل، ارائه اطلاعات ضروری مانند تحصیلات، سابقه کاری و اطلاعات تماس مفید است. با این حال، این تمام چیزی نیست که لینکدین درباره شما می‌داند. فراتر از جزئیاتی که داوطلبانه ارائه می‌دهید، لینکدین آدرس IP، سرور پروکسی، سیستم عامل و حتی افزونه‌های مرورگری که استفاده می‌کنید را جمع‌آوری می‌کند.

اخیراً لینکدین با افشای اینکه از داده‌های شما برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی استفاده می‌کند، خبرساز شد. لینکدین ۷۴.۳٪ از اطلاعات کاربران را جمع‌آوری کرده و ۳۷٪ از آن را با اشخاص ثالث به اشتراک می‌گذارد.

اپلیکیشن‌های شرکت متا

۱- اپلیکیشن‌های شرکت متا (فیسبوک، مسنجر، اینستاگرام، واتساپ)

یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید: «اگر چیزی رایگان است، خود کاربران محصول آن هستند.» این جمله در مورد مجموعه اپلیکیشن‌های متا  شامل Facebook، Messanger، Instagram و WhatsApp بسیار صدق می‌کند. برنامه‌های متا به شیوه‌های تهاجمی جمع‌آوری داده معروف هستند. هر یک از این برنامه‌ها، تا ۹۱.۴٪ از داده‌های شخصی شما را جمع‌آوری می‌کنند.

نگران‌کننده‌تر اینکه وقتی با استفاده از حساب فیسبوک خود در سرویس‌های دیگر ثبت‌نام می‌کنید، اساساً داده‌های بیشتری را به متا تحویل می‌دهید. علی‌رغم جنجال‌های مداوم مربوط به حریم خصوصی، متا همچنان شبکه تبلیغاتی گسترده خود را بر حریم خصوصی کاربران ترجیح می‌دهد و ۶۸.۶٪ از داده‌های شخصی شما را به دیگران می‌فروشد.

هرچند حذف تمام اپلیکیشن‌های این لیست شاید برای بسیاری عملی نباشد. با این حال، آگاهی از خطرات حریم خصوصی و برداشتن گام‌های پیشگیرانه برای محدود کردن اشتراک‌گذاری داده‌ها، می‌تواند به طور قابل توجهی ردپای دیجیتال شما را کاهش داده و به حفظ اطلاعات شخصی‌تان کمک کند.

source

توسط siahnet.ir