قانونگذاران آمریکایی طرحی را پیشنهاد دادهاند که سازندگان تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی مانند انویدیا را ملزم به تعبیه سیستم موقعیتیابی در محصولاتشان میکند. این اقدام با هدف مقابله با قاچاق و اطمینان از اجرای محدودیتهای صادراتی، به ویژه به چین، صورت میگیرد.
دولت ایالات متحده، در اقدامی جدید برای کنترل و نظارت بر فناوریهای حساس، قصد دارد سازندگان تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی، از جمله غول این صنعت یعنی انویدیا، را ملزم به تعبیه یک سیستم گزارشدهی موقعیت مکانی در محصولات خود کند. این طرح توسط بیل فاستر، فیزیکدان و نماینده کنگره، در دست تهیه است و هدف اصلی آن مقابله با قاچاق این تراشهها به کشورهای تحت تحریم، به ویژه چین، عنوان شده است.
به گزارش رویترز، این سیستم پیشنهادی از فناوریهای موجود و در دسترس برای تعیین موقعیت تقریبی تراشه با دقتی در حد چند ده کیلیومتر استفاده خواهد کرد. جالب است بدانید که طبق گفته دو منبع آگاه، شرکت آلفابت (شرکت مادر گوگل) در حال حاضر از سیستمی مشابه برای ردیابی تراشههای هوش مصنوعی اختصاصی خود موسوم به تنسور (Tensor) در مراکز داده خود بهره میبرد تا از سرقت و سایر تهدیدات امنیتی جلوگیری کند.
تشدید نظارتها در پی ناکارآمدی تحریمهای فعلی
کاخ سفید، چه در دولت بایدن و چه در دولت ترامپ، از سال ۲۰۲۲ ممنوعیت صادرات تراشههای پیشرفته به چین را به اجرا گذاشته است. هدف از این کار، محدود کردن دسترسی رقیب به فناوریهای پیشرفته و تضمین سلطه ایالات متحده در فناوری هوش مصنوعی بوده است. واشنگتن حتی اخیراً کنترلهای صادراتی را گسترش داده و تراشههایی مانند MI308 و H20 را که قبلاً مجاز بودند، نیز شامل این محدودیتها کرده است. این اقدام منجر به زیان قابل توجه ۸۰۰ میلیون دلاری برای AMD و ۵.۵ میلیارد دلاری برای انویدیا شده است.
با این حال، کارآمدی این ممنوعیتها و تحریمها مورد انتقاد قرار گرفته است. حتی جینا ریموندو، وزیر بازرگانی سابق آمریکا، این اقدامات را «کاری بیهوده» خوانده بود. گزارشهای تایید شدهای از قاچاق تراشههای پیشرفته به چین توسط شرکتهای چینی وجود دارد و حتی شرکت سازنده DeepSeek، یکی از پیشرفتهترین مدلهای هوش مصنوعی چین، متهم به استفاده از تراشههای قاچاق انویدیا است.
فراتر از ردیابی: از کار انداختن تراشههای قاچاقی
طرح پیشنهادی با الزام تراشههای هوش مصنوعی به برقراری ارتباط با یک سرور امن در هنگام آنلاین شدن، به دنبال حل این مشکل است. بر اساس گزارشها، اختلاف زمانی بین ارسال سیگنال توسط تراشه و دریافت آن توسط سرور برای تعیین موقعیت تقریبی آن کافی است. کارشناسان فنی مستقل نیز این طرح را، که توسط یک فیزیکدان از دانشگاه هاروارد ارائه شده است، عملی ارزیابی کردهاند.
با این حال، این طرح به همین جا بسنده نکرده و پیشنهاد داده است که تراشهها در صورت تشخیص عدم برخورداری از مجوزهای صادراتی مناسب، از راهاندازی خودداری کنند. این قابلیت که به نوعی ژئوبلاکینگ (مسدودسازی جغرافیایی) محسوب میشود، از نظر فنی بسیار چالشبرانگیزتر از صرفاً یافتن موقعیت تراشه خواهد بود.
در همین رابطه بخوانید:
– واکنش انویدیا به قاچاق تراشه با شکم مصنوعی و خرچنگ زنده: داستانسرایی نکنید!
– ضرر میلیارد دلاری انویدیا: دولت ایالات متحده صادرات تراشه H20 را هم به چین ممنوع کرد
به احتمال زیاد الزام به تعبیه چنین فناوریهایی در تراشهها احتمالاً با مقاومتهایی، بهویژه در زمینه نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، مواجه خواهد شد.
source