چتباتهای هوشمصنوعی مانند ChatGPT چند سالی است که معرفی شدند و نماد اصلی پیشرفتهای هوش مصنوعی بودند. اما به نظر میرسد حالا، روندی تازه در حال شکلگیری است و مرورگرهای وب به صحنه اصلی تبدیل شدهاند. شرکتهایی مانند OpenAI و Perplexity با معرفی مرورگرهای هوشمحور، بهدنبال تغییر شیوهی تعامل کاربران با اینترنت هستند. اما دلیل این تغییر چیست و چرا آیندهی AI دیگر فقط در چت نیست و در مرورگر است؟ در ادامه با پاسخ این سوالات همراه ما باشید.
شروع تغییر: چرا مرورگر؟
با وجود تمامی جذابیتهایی که چتباتهای امروزی دارند، اما به دنیای واقعی دیجیتال کاربران دسترسی ندارند. احتمالاً کلیت موضوع را با همین یک جمله متوجه شده باشید، اما برای توضیح بیشتر باید گفت که آنها نمیتوانند ایمیلهای شما را بخوانند، حساب بانکیتان را بررسی کنند یا بهطور واقعی کاری انجام دهند. اما از طرفی دیگر، مرورگرها این دسترسی را دارند. لذا این موضوع باعث شده مرورگر، سکوی پرتاب نسل بعدی هوش مصنوعی باشد؛ جایی که AI نه فقط پاسخ میدهد، بلکه عمل میکن و کنترل برخی چیزها را واقعاً به دست میگیرد.
دو گام رو به جلو
شرکت OpenAI با حالت Agent در ChatGPT و شرکت Perplexity با مرورگر Comet، دو نمونه اولیه از آیندهی این تحول را رونمایی کردهاند.
اگرچه حالت Agent در واقع مرورگری ساده است که صرفاً اطلاعات را میخواند، اما مرورگر Comet توانایی تعامل با وبسایتهایی که کاربر در آنها لاگین کرده را دارد. این یعنی مرورگر، به کمک مدلهای زبانی قدرتمند، میتواند از طرف شما کارهایی انجام دهد.
چالشها: بلندپرواز اما ناپایدار
با وجود وعدههای بزرگ، هیچکدام از این دو محصول هنوز به ثبات نرسیدهاند. حالت Agent سرعت کافی را ندارد و توانایی تعامل با حسابهای کاربری ندارد.
در سمت دیگر، Comet سریعتر است اما اغلب ادعا میکند کاری را انجام داده که در حالی که واقعاً انجام نداده است!
در هر صورت، تجربهی کاربری در هر دو، بهویژه هنگام اجرای وظایف پیچیده، هنوز “شکننده” است. اگرچه به اعتقاد بسیاری این فقط آغاز راه است.
پیشنصب روی موبایل؛ برگ برنده Comet
به گزارش وبسایت WCCFTech، به نظر میرسد که پرپلکسی بهدنبال قراردادن مرورگر Comet بهصورت پیشفرض روی گوشیهای هوشمند است. دقیقاً همان تکنیکی است که گوگل سالها برای تثبیت کروم استفاده کرده است.
بر اساس تحقیقات انجام شده، کاربران معمولاً از همان مرورگری استفاده میکنند که روی دستگاهشان از ابتدا نصب شده باشد و همین موضوع باعث شده تا این شرکت با استفاده از این الگو، سعی کند تجربهی مرورگر-عامل (agentic browser) را به کاربر ارائه کند.
آیندهای فراتر از چتبات
تحقیقات نشان داده که کاربران روزبهروز بیشتر از چتباتهای صرف دور میشوند و بیشتر به سمت ابزاری مانند مرورگری که میتواند صفحهای که شما نگاه میکنید را «ببیند»، روی آن عمل کند و دستیار واقعی شما شود، روی آوردهاند.
حتماً شما هم موافق این موضوع هستید که این ابزار، بسیار جذابتر از چتباتی است که فقط منتظر دستور باشد و این یعنی ادغام کامل چتبات با تجربهی کاربر از دنیای دیجیتال.
در همین رابطه بخوانید:
– OpenAI مرورگر هوش مصنوعی ساخت؛ رقیب سرسخت گوگل کروم به میدان میآید
– ورود OpenAI به فاز اجرای دستورات؛ ChatGPT Agent با کامپیوتر اختصاصی کارهای شما را انجام میدهد
مرورگرها، پلتفرم جدید هوش مصنوعی
در نهایت باید گفت که با پیشرفت سریع مدلهای استدلالگر، مرورگرها تبدیل به پلتفرم اصلی تعامل با هوش مصنوعی میشوند و احتمالاً در آیندهای نزدیک، بهجای اینکه با یک چتبات حرف بزنید، خیلی زود ممکن است تنها کاری که بکنید این باشد که به مرورگرتان بگویید چه کارهایی را برایتان انجام دهد.
source