در دهه اول ظهور سیستمعاملهای اندروید و iOS، شاهد عرضه بازیهای خلاقانه و نوآورانهای بودیم که میتوانستند با گیمپلی اعتیادآور و جلوههای بصری ساده اما جذابشان ما را ساعتها سرگرم کنند. اما همانند ظاهر گوشیهای هوشمند که در سالهای اخیر، خلاقیت چندان چشمگیری نداشتهاند. دنیای بازیهای موبایل هم به همین مشکل دچار شده و مدت زیادی است که از دوران عرضه پشت سرهم بازیهای خلاقانه فاصله گرفتهایم. به همین بهانه میخواهیم نگاهی داشته باشیم به برخی از بهترین عناوین نوستالژیک گوشیهای هوشمند، که بعید است حس و حال تجربه آنها را بتوانیم در بازیهای موبایلی امروزی پیدا کنیم.
Angry Birds
- سال انتشار: ۲۰۰۹
- استودیوی سازنده: Rovio Entertainment
پرندههای خشمگین و دوست داشتنی که میتوان گفت همه با آنها آشنا هستیم، حضور خود را به نوعی مدیون بازی Crush the Castle هستند. اولین نسخه از این بازی در سال ۲۰۰۹ روی سیستمعامل iOS و در زمان همهگیری آنفلوانزای خوکی منتشر شد که به نوعی قرارگیری خوکها به عنوان دشمن در بازی را توجیه میکرد. پس از موفقیتهای مالی چشمگیری که استودیوی Rovio از این بازی کسب کرد، شاهد عرضه چندین نسخه اصلی و فرعی و حتی انیمیشنهای سینمایی این سری بودیم، تا جایی که ارزش فرنچایز Angry Birds توانست به یک میلیارد دلار برسد.
Vector
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- استودیوی سازنده: Nekki
اگر تنها بخواهم از این لیست یک بازی را برای تجربه مجدد انتخاب کنم، قطعاً انتخاب خودم بازی Vector است. یکی از بهترین و خلاقانهترین بازیهایی که با جلوههای بصری ساده اما هنری، موسیقیهای فوقالعاده و گیمپلی هیجانانگیز تجربهای به یادماندنی برایمان رقم زد. نکته جالبی که در مورد این بازی وجود دارد، این است که بعد از گذشت سالهای زیاد، همچنان بازی از لحاظ بصری، گیمپلی، طراحی مراحل و غیره به هیچ عنوان نخنما نشده است.
Subway Surfers
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- استودیوی سازنده: SYBO Games و Kiloo
یکی از بازیهای جریانساز در دنیای اندروید و iOS که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد و توانست میلیونها نفر را درگیر خود کند. در این بازی کنترل یک پسر جوان را در دست میگیرد که باید از دست ماموران فرار کند و در یک مسیر بیانتها روی ریلهای مترو میدود. از آنجایی که بازی بیانتهاست و هر سری رکورد جدیدی ثبت میکنید، میتواند از عناوین اعتیادآوری باشد که شما را ساعتها مشغول نگه میدارد. جالب است بدانید که محیط این بازی در واقع از ایستگاه قطار Vesterport در کپنهاگ، پایتخت کشور دانمارک، الگوبرداری شده. بعد از انتشار این بازی، عناوین زیادی خواستند با کپیبرداری یا الهامگیری از Subway Surfers و Temple Run، موفقیت آنها را تکرار کنند که اکثریت با شکست مواجه شدند.
Shadow Fight
- سال انتشار: ۲۰۱۳
- استودیوی سازنده: Nekki
باز هم استودیوی Nekki و باز هم یک عنوان متمایز با طراحی سایه مانند شخصیتها. بعد از این همه سال، بازیهای مبارزهای انگشتشماری برای گوشیهای هوشمند در دسترس هستند که بتوان آنها را یک عنوان درجه یک به شمار آورد. عرضه Shadow Fight را میتوان نقطه عطف بازیهای موبایل در قالب ژانری تازه دانست. مبارزات چالشبرانگیز و روان بازی، روی گوشیهای هوشمند آن زمان مثالزدنی بودند. در نسخه دوم بازی هم شاهد پیشرفت خوبی بودیم، چه از لحاظ بصری، چه از لحاظ گیمپلی و طراحی مراحل و غیره. اما متاسفانه Shadow Fight 3 هویت این آیپی و ویژوال سایهای کاراکترها را تا حد زیادی فراموش کرد و نتوانست مسیر صعودی سری را ادامه دهد.
Hill Climb Racing
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- استودیوی سازنده: Fingersoft
در این بازی باید با وسایل نقلیه مختلف از مسیرهای پر فراز و نشیب مختلف بگذرید. کنترل ساده و فیزیک جالب، لحظات خندهداری که برخی مواقع رقم میخوردند، ثبت رکوردهای جدید و باز کردن وسایل نقلیه متنوع در این بازی بیپایان میتوانستند انگیزهای باشند که ساعتها به تجربه آن بنشینیم. گیمپلی این بازی شاید در نگاه اول ساده به نظر میرسید، اما چالشهای رد کردن تپههای مختلف و اتمام سوخت، همه و همه به استراتژی و مهارت بازیکن نیاز داشتند.
Plants vs. Zombies
- سال انتشار: ۲۰۰۹
- استودیوی سازنده: PopCap Games
این بازی که از پیشروهای ژانر دفاع از قلعه محسوب میشود را، میتوان در لیست نوستالژیکترین بازیهای هر پلتفرم مدرنی مشاهده کرد. نسخه اول Plants vs. Zombies برای گوشیهای هوشمند توسط شرکت PopCap Games تولید و منتشر شد. در این بازی باید با استفاده از گیاهان مختلف، جلوی حمله زامبیها به خانه را بگیرید. ترکیب خلاقانه مبارزه گیاهان بامزه و زامبیها، یکی از بهترین خاطرات را برای هر گیمری در آن دوران رقم زد.
Flappy bird
- سال انتشار: ۲۰۱۳
- استودیوی سازنده: GEARS (Dong Nguyen)
حتی سازنده خود Flappy bird هم فکرش را نمیکرد بازی او بتواند در مدت زمان کوتاهی به یکی از ترندهای جهانی تبدیل شود. گیمپلی این بازی به دقت زیادی نیاز داشت و از لحاظ بصری بسیار ساده بود. در سال ۲۰۱۳ این بازی برای سیستمعامل iOS عرضه و به پردانلودترین برنامه App Store تبدیل شد. با این وجود، سازنده Flappy Bird بعد از مدتی این بازی را به دلیل اعتیادآور بودنش از دسترس خارج کرد. جالب است بدانید گروهی از طرفداران بازی علامت تجاری رسمی Flappy Bird را خریداری کردهاند و قصد دارند نسخه جدید این بازی را در سال ۲۰۲۵ برای اندروید و iOS عرضه کنند.
Clash of clans
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- استودیوی سازنده: Supercell
چه خاطراتی که ما ایرانیها با معروفترین آیپی شرکت Supercell نداریم. هرچند که این بازی همچنان بازیکنان زیادی دارد و استودیوی سازنده به پشتیبانی از آن ادامه میدهد، اما با آن نسخه اولیهای که همه ما با آن خاطره داریم بسیار متفاوت شده است. به دلیل تجربه گروهی و آنلاینی که ارائه میداد، Clash Of Clans توانست سالها طرفداران بازیهای موبایلی را سرگرم خود کند.
Candy Crush
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- استودیوی سازنده: King
بازی Candy Crush از اولین بازیهای محبوب سبک پازل تطبیقی بود که توسط شرکت King منتشر شد و توانست طیف وسیعی از مخاطبان و حتی افراد سالخورده را هم جذب کند. این بازی با استفاده از آبنباتهای رنگارنگ، چالشهای جالبی را در هر مرحله پیش روی بازیکنان قرار میدهد و آنها را به شکستن رکوردهای مختلف تشویق میکند. Candy Crush یکی از اولین بازیهایی بود که مدل پرداخت درونبرنامهای را ترویج داد.
Fruit Ninja
- سال انتشار: ۲۰۱۰
- استودیوی سازنده: Halfbrick Studios
Fruit Ninja یکی از اولین بازیهای موفقی بود که از کنترلهای لمسی گوشیهای هوشمند آن دوران استفاده کرد. سرعت بالای گیمپلی و لذت برش میوههای مختلف، تجربهای جدید و در عین حال اعتیادآور بود که تنوع خوبی هم در حین بازی به بازیکن ارائه میداد. همانند تمامی بازیهای این لیست، کپیهای زیادی توسط توسعهدهندگان متفرقه از روی آن ساخته شد که هیچکدام نتوانستند موفقیت نسخه اول Fruit Ninja را تکرار کنند.
Cut The Rope
- سال انتشار: ۲۰۱۰
- استودیوی سازنده: ZeptoLab
استودیوی ZeptoLab را میتوان یکی از خلاقترین سازندههای عناوین موبایلی دانست که یکایک بازیهای آنها مرحله جدیدی از نوآوری را برای دنیای گوشیهای هوشمند تعریف میکردند. اما معروفترین آیپی آنها Cut The Rope بود که موفقیت چشمگیر نسخه اول توانست منجر به ساخت نسخههای دیگری هم شود که هرکدام از آنها ارزش تجربه بالایی دارند. در این بازی باید با استفاده از امکاناتی که در اختیارتان قرار میدهد، آبنباتهایی که روی صفحه هستند را با بریدن طنابها به یک موجود دوست داشتنی به نام Om Nom برسانید. فیزیک دقیق بازی جذابیت حل پازلهای آن را چندین برابر میکرد.
Bad Piggies
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- استودیوی سازنده: Rovio Entertainment
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، از دنیای Angry Birds اسپینآفهای متعددی ساخته شد و اگر بخواهیم در بین آنها به متفاوتترین و بهترین پروژه اشاره کنیم، بیشک Bad Piggies است. در این بازی دیگر با خوکهای دنیای Angry Birds دشمن نیستیم و در عوض، باید با استفاده از آیتمهایی که بازی در اختیارمان قرار میدهد، آنها را به مقصد خود برسانیم. فیزیک جالب Bad Piggies در کنار صداگذاری بامزه و راههای متنوعی که میتوان هر مرحله را به پایان رساند، ارزش تکرار آن را به شدت بالا میبرند. متاسفانه این بازی و نسخههای قدیمی Angry Birds به دلیل هزینههای نگهداری و بهروزرسانی برای سیستمعاملهای جدید و همچنین تغییر سیاستهای Rovio و خریداری شدن توسط سگا، از فروشگاههای پلی استور گوگل و اپ استور اپل حذف شدهاند.
Temple Run
- سال انتشار: ۲۰۱۱
- استودیوی سازنده: Imangi Studios
Temple Run در ابتدا به صورت پولی عرضه شد، اما با تغییر به یک بازی رایگان و افزودن خریدهای درونبرنامهای، محبوبیت فوقالعادهای پیدا کرد و به موفقیتی بزرگ تبدیل شد. در این بازی باید از موانع مختلفی در مسیر دویدن خود عبور میکردید و بازی توانسته بود با گرافیک خوب و کنترل سادهاش دل بسیاری از صاحبان گوشیهای هوشمند را بدست بیاورد. Temple Run با محبوبیتی که رقم زد، مسیر را برای بازیهای دیگری مثل Subway Surfers هموار کرد تا سبک Endless Runner یا همان دونده بیپایان به یک ژانر پرطرفدار در بازیهای موبایلی تبدیل شود.
source