شرکت حافظه فروالکتریک (FMC) با همکاری شرکت Neumonda، قصد دارد تولید نوع جدیدی از حافظه با نام DRAM+ را در خاک آلمان آغاز کند. این حافظه نوآورانه که بر پایه فناوری FeRAM است، وعده می‌دهد عملکردی مشابه حافظه‌های DRAM داشته باشد اما همانند حافظه‌های SSD، اطلاعات را حتی پس از قطع برق حفظ کند.

تولید حافظه‌های DRAM توسط شرکت‌هایی مانند Infineon و Qimonda سالها پیش در آلمان متوقف شد، زیرا تولید انبوه این نوع حافظه‌ها در اروپا صرفه اقتصادی نداشت. با این حال، طبق گزارشی که Tom’s Hardware منتشر کرده است، همکاری جدید میان FMC و Neumonda بر روی نوع خاصی از حافظه غیرفرار به نام FeRAM متمرکز است که برای کاربردهای ویژه‌ای طراحی شده است.

حافظه‌ DRAM غیر فرار

FMC در تولید حافظه‌هایی تخصص دارد که از ماده‌ای به نام اکسید هافنیوم فروالکتریک HFO2 استفاده می‌کنند تا حافظه DRAM+ را بسازند. این فناوری در واقع خازن معمولی موجود در سلول‌های DRAM را با یک نسخه غیرفرار جایگزین می‌کند. نتیجه این است که حافظه همچنان سرعت و عملکرد بالای DRAM را دارد، اما مصرف انرژی آن کمتر بوده و مهم‌تر از همه، اطلاعات را بدون نیاز به جریان مداوم برق نگه می‌دارد. FMC پیش‌بینی می‌کند که این نوع حافظه در طیف گسترده‌ای از حوزه‌ها مانند هوش مصنوعی، خودرو، دستگاه‌های الکترونیکی، کاربردهای صنعتی و تجهیزات پزشکی کاربرد داشته باشد.

نقشه راه FMC

فناوری‌های قدیمی‌تر FeRAM با محدودیت جدی از نظر ظرفیت مواجه بودند. بیشتر محصولات تجاری با این فناوری ظرفیتی در حدود چند مگابایت داشتند. چرا که مواد مورد استفاده در آن با کوچک‌تر شدن فرآیندهای ساخت تراشه به خوبی سازگار نبود و ادغام آن با فرآیندهای استاندارد تولید تراشه‌های CMOS نیز دشوار و پرهزینه محسوب می‌شد.

اما استفاده از اکسید هافنیوم قواعد بازی را تغییر داده است. HFO2 با فرآیندهای CMOS سازگار است، می‌تواند در فناوری‌های ساخت زیر ۱۰ نانومتر نیز به کار رود و به راحتی با خطوط تولید نیمه‌هادی موجود ادغام شود. این ویژگی‌ها امکان ساخت حافظه‌های FeRAM با چگالی و ظرفیت بسیار بالاتر را فراهم می‌کند که می‌تواند به محدوده گیگابیت برسد و آن را به رقیبی جدی‌تر برای DRAM تبدیل می‌کند.

در همین رابطه بخوانید:

– حافظه جدید مهندسان استنفورد: به سرعت SRAM و به ارزانی DRAM

همکاری برای آوردن DRAM+ به بازار

توماس روکس، مدیرعامل FMC، در این باره میگوید:

FMC با هدف بهره‌برداری از کشف تحول‌آفرین خاصیت فروالکتریک در ماده HFO2 برای حافظه‌های نیمه‌هادی تأسیس شد. اعمال این فناوری روی DRAM، خازن آن را به یک واحد ذخیره‌سازی کم‌مصرف و غیرفرار تبدیل می‌کند و همزمان عملکرد بالای DRAM را حفظ می‌نماید. نتیجه، یک حافظه DRAM غیرفرار و ایده‌آل برای کاربردهایی مانند محاسبات هوش مصنوعی است. از آنجا که فناوری ما منحصربه‌فرد است، تست محصولاتمان با هزینه کم اهمیت حیاتی دارد. با Neumonda و رویکرد کاملاً جدیدش به تست، شریکی یافته‌ایم که به تسریع توسعه محصولات ما کمک خواهد کرد. همچنین از همکاری با Neumonda خوشحالیم، زیرا هر دو چشم‌انداز مشترکی برای بازگرداندن تولید حافظه به اروپا داریم.

نقش Neumonda در این همکاری، ارائه خدمات مشاوره و مهم‌تر از آن، فراهم کردن دسترسی به سیستم‌های تست پیشرفته و اختصاصی خود با نام‌های Rhinoe، Octopus و Raptor است. این پلتفرم‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که تست حافظه‌ها را با هزینه پایین، مصرف انرژی کم و به صورت مستقل انجام دهند. گفته می‌شود این سیستم‌ها قادر به ارائه تحلیل‌های دقیقی هستند که با تجهیزات تست سنتی امکان‌پذیر نیست و هزینه عملیاتی بسیار کمتری دارند.

یک ویفر تراشه

این دو شرکت با همکاری یکدیگر نه تنها در حال توسعه یک محصول حافظه جدید هستند، بلکه زمینه‌ساز احیای گسترده‌تر زیرساخت‌ها و توانمندی‌های اروپا در صنعت نیمه‌هادی نیز محسوب می‌شوند. هدف مشترک آنها ایجاد مجدد یک اکوسیستم محلی برای طراحی و تست حافظه‌های پیشرفته است.

مدیرعامل Neumonda نیز در این رابطه اظهار داشت:

با بلوغ پلتفرم‌های تست ما، محصولات FMC بستری ایده‌آل برای اثبات قابلیت‌های تسترهای Rhinoe، Octopus و Raptor و همچنین بازدهی بالایی که امکان‌پذیر می‌کنند، فراهم می‌آورد. یکی از اهداف شخصی من در تأسیس Neumonda، بازگرداندن تولید حافظه نیمه‌هادی به اروپا بود. با این همکاری، گام بزرگی به سمت تأسیس یک تولیدکننده حافظه جدید در آلمان برمی‌داریم.

به نظر شما با توجه به اخبار مربوط به تعرفه‌ها و اهمیت تراشه‌ها در دنیای امروز، اروپا می‌تواند بار دیگر به قطب صنعت نیمه‌هادی تبدیل شود؟

source

توسط siahnet.ir