شاید تا به حال شما هم چیزهایی در مورد رویای نیکولا تسلا در مورد انتقال برق از راه دور و بدون سیم یا کابل شنیده باشید، حالا پس از 124 سال، فناوری Power Beaming یا همان انتقال بی سیم انرژی به این رویا نزدیک شده و به حدی پیشرفت کرده که میتواند به خانهها، خودروها و حتی شهرهای دور به کمک امواج الکترومغناطیس برق رسانی کند. جزئیات بیشتر را در شهر سخت افزار بخوانید.
انتقال برق بدون سیم
به گزارش glassalmanac، ایده انتقال برق بدون سیم چیز تازهای نیست. تسلا در سال 1901 به دنبال انتقال برق از طریق جو زمین بود؛ بدون اینکه از سیم یا دکلهای برق استفاده شود، اما محدودیتهای فنی آن زمان اجازه نداد تا تسلا این ایده را عملی کند. اما حالا پس از یک قرن، محققان و شرکتهای پیشرفته به دنبال اجرایی کردن ایده او هستند.
در دهه 1960 میلادی، اولین آزمایشهای جدی برای انتقال بی سیم برق شروع شد و یک مهندسی به نام ویلیام براون توانست با استفاده از امواج مایکروویو، یک هلیکوپتر کوچک را به پرواز در بیاورد و برق لازم برای پرواز دادن هلیکوپتر را از راه دور و بدون سیم تامین کرد.
بعدها در سال 1960 براون با همراهی ناسا موفق شدند 30 کیلووات برق را با استفاده از آنتنهای مخصوص تا فاصله 1.6 کیلومتر منتقل کنند و البته راندمان این انتقال در آن زمان 50 درصد بود، یعنی فقط نصف این مقدار به مقصد میرسید.
اما حالا با پیشرفتهایی که در زمینههای مختلف انجام شده، این تکنولوژی دوباره جدی گرفته شده و محققان موفق شدهاند برق را با راندمان 95 درصد به مقصد مورد نظرشان منتقل کنند و هدف فعلی رسیدن به راندمان 99 درصدی است.
چه کسانی قرار است این کار را انجام دهند؟
یکی از اولین شرکتهایی که به دنبال سیستمهای انتقال انرژی با امواج مایکروویو است، شرکت EMROD نیوزیلند است. شرکت Reach Power آمریکا هم موفق شده سیستمهای انتقال برق را به کمک امواج رادیویی گسترش دهد و راندمان آن را به 99 درصد برساند.
آژانس فضایی ژاپن هم به دنبال کار کردن روی ساخت یک نیروگاه خورشیدی تا سال 2030 است، ژاپنیها میخواهند با ساخت این نیروگاه، انرژی خورشیدی را در فضا به برق تبدیل کنند و به زمین انتقال دهند. ناسا هم در حال کار کردن روی پروژهای مشابه پروژه ژاپن است.
در صورتی که این شرکتها موفق شوند، تامین انرژی بسیاری از پهبادها و ماهوارهها بدون نیاز به سوخت و کابل ممکن خواهد بود. بسیاری از خودروهای الکتریکی در حال حرکت میتوانند شارژ شوند و حتی برق رسانی به مناطق دور افتاده هم دیگر کار سختی نخواهد بود.
با همه اینها نمیتوان از چالشهای این فناوری هم غافل شد و محققان در حال تلاش برای رفع این چالشها هستند. چالشهایی مانند افزایش بازدهی و جلوگیری از هدر رفتن انرژی، ایمنی انسانها و نیاز به آنتنهای گیرنده بسیار بزرگ برای برخی از طول موجها باعث میشوند که روند عملی کردن این فناوری کمی کندتر باشد.
آیندهای بدون سیم
با وجود این چالشها، برخلاف بسیاری از فناوریهایی که هنوز روی کاغذ هستند، انتقال بی سیم انرژی همین حالا هم در مراحل آزمایش و اجرای عملی است و شرکتهای Powercast و WiCharge به دنبال توسعه این فناوری برای انتقال برق بی سیم به سنسورها و لامپهای هوشمند هستند. اگر توسعه این فناوری با همین سرعت ادامه پیدا کند، احتمالا خیلی زود انتقال بی سیم برق به خانهها و شهرها هم عملی شود.
source