در پی پیشبینی زیان ۱.۵ میلیارد دلاری و اعلام خسارت ۸۰۰ میلیون دلاری ناشی از کنترلهای صادراتی آمریکا، مدیرعامل شرکت AMD به صراحت خواستار ایجاد توازن میان امنیت ملی و دسترسی به بازارهای جهانی شد.
دکتر لیزا سو در گفتوگویی با شبکه CNBC گفت باید بین محدودیتهای صادراتی برای حفظ امنیت ملی و امکان گسترش فناوریهای آمریکایی در سطح جهان توازن برقرار شود. وی تاکید کرد این مسأله به اشتغال و رشد اقتصادی آمریکا کمک میکند.
خطر تغییر بازی جهانی از درون آمریکا
موضوعی که سو به آن اشاره کرد، دغدغهای است که نه فقط AMD، بلکه دیگر غولهای فناوری آمریکایی مانند انویدیا را نیز درگیر کرده است. هفته گذشته، جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا نیز در دیداری با قانونگذاران آمریکایی هشدار داد که ادامه محدودیتهای صادراتی میتواند نفوذ جهانی این شرکت را تضعیف و مسیر را برای رقبا، بهویژه در چین، هموار کند.
در حالی که AMD هنوز سهمی محدودتر در بازار هوش مصنوعی نسبت به انویدیا دارد، اما با توجه به رشد سریع این بخش و تلاش AMD برای حضور پررنگتر در آن، محدودیتهای فعلی میتواند اثرات بلندمدتی بر جای بگذارد.
چین، به عنوان بزرگترین بازار جهانی، نه تنها فرصتی اقتصادی برای شرکتهای آمریکایی است، بلکه نقش مهمی در تعیین استانداردهای آینده بازی میکند. به باور سو، خروج شرکتهای آمریکایی از این بازارها، فضا را برای بازیگرانی مانند Huawei ،Biren و InnoSilicon باز میگذارد تا جایگزینهای بومی برای فناوریهای کلیدی غربی توسعه دهند؛ موضوعی که میتواند به مرور زمان سلطه آمریکا بر استانداردهای فناوری را به چالش بکشد.
با افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی، شرکتهایی مانند هوآوی در حال توسعه پلتفرمهایی نظیر CANN هستند؛ جایگزینی برای CUDA که بر اساس پردازندههای Ascend طراحی شده است. هرچند این جایگزینها هنوز با چالشهای فنی متعددی مواجهاند، اما در صورت ادامه محدودیتهای صادراتی، ممکن است به گزینههای اصلی در بازار چین تبدیل شوند.
به نظر میرسد پیام مشترک شرکتهای بزرگ فناوری آمریکایی روشن است و از ترامپ میخواهند که برای حفظ برتری فناورانه و اقتصادی آمریکا، باید میان امنیت و نوآوری، توازن سنجیدهای برقرار شود.
source